A Számalk Szakképzési Központ és a Meta-Don Bosco szakközépiskola OKJ képzései

Felnőttképzést folytató intézmény nyilvántartási száma:
E-000299/2014

 
      Szakképzési Központ:
061-883-3644
0630-565-1039
tanfolyam@szamalk.hu
Díjaink
 
 
 
 
 

Felsőfokú szakképzés

A felsőfokú szakképzés azoknak is jó választás lehet, akik később szeretnének továbbtanulni.
A cégek eleinte nem tudták megítélni, mire elegendő a felsőfokú szakképzésből kikerülő fiatalok tudása. Azóta változott a kép – nem véletlen, hogy az utóbbi években a felvételiző diákok körében is egyre népszerűbbek ezek a kurzusok. Többségében azok jelentkeztek ide, akiket első próbálkozásra nem vettek fel egyetemre, főiskolára, de nem akarják halogatni a tanulást.

Az idén 127 500 diák szeretett volna továbbtanulni a felsőoktatásban, közülük több mint 94 ezren jutottak be egyetemre, főiskolára, illetve felsőfokú szakképzést indító intézménybe. Utóbbiak 1998 óta működnek Magyarországon, s a kurzusok száma folyamatosan növekszik – a statisztikák szerint jelenleg 73 féle szakon 30 ezren tanulnak. A felsőfokú szakképzésben államilag finanszírozott helyek száma 12 500 (ebből idén 10 786-at töltöttek be). Költségtérítéses képzésre közel 3500-an jelentkeztek.

Mintegy háromszázan az első helyre írták be a felvételi rangsorban ezt a képzési formát, a többség azonban utolsóként jelölte meg. A felsőfokú szakképzésekre végül összesen 11 100-an jutottak be.
A diákok szakközépiskolákban, vagy valamely felsőoktatási intézményben tanulnak. A különbség azonban nagy: aki a közoktatáshoz tartozó iskolába jár, tanulói jogviszonnyal rendelkezik, aki pedig főiskolán vagy egyetemen tanulja ugyanazt, annak hallgatói jogviszonya van. Azaz aki felsőoktatási intézményben vesz részt például OKJ-s kurzuson, elesik a családi pótléktól, az árvaellátástól, az ingyenes tankönyvektől, továbbá csökken az esélye az államilag finanszírozott továbbtanulásra is, ha nem fejezi be a jogszabályokban meghatározott időn belül tanulmányait. A hallgatói státusznak persze előnyei is vannak: a felsőfokú szakképzés államilag finanszírozott diákjai kaphatnak például tanulmányi ösztöndíjat, illetve szociális helyzetüktől függően rendkívüli és rendszeres szociális támogatásban, valamint kollégiumi ellátásban is részesülhetnek.
A felsőfokú szakképzés első alkalommal 21 éves korig ingyenes, elvégzésével pedig az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítések egyikéről jár az oklevél. Ez az egyetemekre, főiskolákra való bejutást is megkönnyítheti, mert plusz pontokat jelent a felvételizőnek.
– Az első években, jórészt az információ hiánya és a végzettek alacsony száma miatt még kevés felsőfokú szakképzésből kikerült fiatalt foglalkoztattak a munkaadók – tudtuk meg Veres Páltól, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OM) szakmai tanácsadójától. Később, ahogy egyre többen végeztek ezeken a kurzusokon, és kiderült, hogy használható tudással rendelkeznek a fiatalok, fokozatosan nőtt irántuk a kereslet. Mivel a kurzusok rövidebb ideig tartanak, mint a főiskolai képzés, és a tananyag gyakorlatias, az érettségizők közül – főként anyagi megfontolásból – egyre többen jelölnek meg felsőfokú szakképzés keretein belül meghirdetett szakot a felvételi alkalmával első helyen.
Hozzátette: miközben a felsőoktatásban továbbtanulók száma csökken, a felsőfokú szakképzésre jelentkezők száma töretlenül nő. Mindez jelezheti, hogy bizonyos szakterületeken könnyebb elhelyezkednie egy felsőfokú szakképzésben végzett fiatalnak, mint egy diplomásnak, miközben továbbtanulási esélyeit sem veszíti el.
A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Manpower magyarországi munkatársai úgy látják: nem minden felsőfokú szakképzések ad olyan képesítést, amelyet valóban keresnek a munkaadók. – Annak, aki ezt a képzést választja, érdemes körültekintőnek lennie: az, hogy egy szak népszerű, nem feltétlenül jelenti, hogy versenyképes szakmát ad – mondja Szekeres Katalin, a Manpower Kft. HR-tanácsadója.
Vannak szakmák, amelyek esetében az OKJ-oklevél alapkövetelmény, ilyen például a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó, a társalombiztosítási ügyintéző, a bérszámfejtő, vagy a mérlegképes könyvelő. Aki nem rendelkezik a megbízható szaktudást igazoló papírral, el se menjen az állásinterjúra.
Ma már szinte minden felsőoktatási intézmény kínál programokat a felsőfokú szakképzésben.
A felsőfokú szakképzésben az oktatási tárca felmérései alapján következők a legnépszerűbb tanfolyamok: jogi asszisztens, idegenforgalmi szakmenedzser, ifjúságsegítő, csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó, banki szakügyintéző, pénzügyi szakügyintéző, intézményi kommunikátor, kereskedelmi, vendéglátó szakmenedzser, logisztikai műszaki menedzserasszisztens, számviteli szakügyintéző, műszaki informatikai, illetve menedzserasszisztens, reklámszervező szakmenedzser.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
 

Miért válasszon minket?

 • Közel 40 éves szakmai múlttal rendelkezünk
 • Közép-Európa egyik legnagyobb magán-oktatási intézménye vagyunk
 • Számtalan szakmai kitüntetéssel ismerték el munkánkat
 • A munkáltatók keresik a nálunk végzett szakembereket
 • Évente közel 20 000 ember választ minket
 • Igényesen válogatott tanári kar
 • Rendkívül kedvező árakat kínálunk
 • Részletfizetési lehetőséget biztosítunk
 • ISO 9001:2000 minőségbiztosítási rendszert működtetünk
 • Rendelkezünk felnőttképzési akkreditációval
 • Tudjuk, hogy iskolánk jövője hallgatóink elégedettségén múlik