Cím: 1119 Budapest, Mérnök utca 39.

 
Szakképzési Központ:
061-883-3644
0630-565-1039
tanfolyam@szamalk.hu
      META – Don Bosco Szakközépiskola:
061-883-3652
0630-269-1080
meta@szamalk.hu

Felsőfokú szakképzés

A felsőfokú szakképzés azoknak is jó választás lehet, akik később szeretnének továbbtanulni.
A cégek eleinte nem tudták megítélni, mire elegendő a felsőfokú szakképzésből kikerülő fiatalok tudása. Azóta változott a kép – nem véletlen, hogy az utóbbi években a felvételiző diákok körében is egyre népszerűbbek ezek a kurzusok. Többségében azok jelentkeztek ide, akiket első próbálkozásra nem vettek fel egyetemre, főiskolára, de nem akarják halogatni a tanulást.

Az idén 127 500 diák szeretett volna továbbtanulni a felsőoktatásban, közülük több mint 94 ezren jutottak be egyetemre, főiskolára, illetve felsőfokú szakképzést indító intézménybe. Utóbbiak 1998 óta működnek Magyarországon, s a kurzusok száma folyamatosan növekszik – a statisztikák szerint jelenleg 73 féle szakon 30 ezren tanulnak. A felsőfokú szakképzésben államilag finanszírozott helyek száma 12 500 (ebből idén 10 786-at töltöttek be). Költségtérítéses képzésre közel 3500-an jelentkeztek.

Mintegy háromszázan az első helyre írták be a felvételi rangsorban ezt a képzési formát, a többség azonban utolsóként jelölte meg. A felsőfokú szakképzésekre végül összesen 11 100-an jutottak be.
A diákok szakközépiskolákban, vagy valamely felsőoktatási intézményben tanulnak. A különbség azonban nagy: aki a közoktatáshoz tartozó iskolába jár, tanulói jogviszonnyal rendelkezik, aki pedig főiskolán vagy egyetemen tanulja ugyanazt, annak hallgatói jogviszonya van. Azaz aki felsőoktatási intézményben vesz részt például OKJ-s kurzuson, elesik a családi pótléktól, az árvaellátástól, az ingyenes tankönyvektől, továbbá csökken az esélye az államilag finanszírozott továbbtanulásra is, ha nem fejezi be a jogszabályokban meghatározott időn belül tanulmányait. A hallgatói státusznak persze előnyei is vannak: a felsőfokú szakképzés államilag finanszírozott diákjai kaphatnak például tanulmányi ösztöndíjat, illetve szociális helyzetüktől függően rendkívüli és rendszeres szociális támogatásban, valamint kollégiumi ellátásban is részesülhetnek.
A felsőfokú szakképzés első alkalommal 21 éves korig ingyenes, elvégzésével pedig az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítések egyikéről jár az oklevél. Ez az egyetemekre, főiskolákra való bejutást is megkönnyítheti, mert plusz pontokat jelent a felvételizőnek.
– Az első években, jórészt az információ hiánya és a végzettek alacsony száma miatt még kevés felsőfokú szakképzésből kikerült fiatalt foglalkoztattak a munkaadók – tudtuk meg Veres Páltól, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OM) szakmai tanácsadójától. Később, ahogy egyre többen végeztek ezeken a kurzusokon, és kiderült, hogy használható tudással rendelkeznek a fiatalok, fokozatosan nőtt irántuk a kereslet. Mivel a kurzusok rövidebb ideig tartanak, mint a főiskolai képzés, és a tananyag gyakorlatias, az érettségizők közül – főként anyagi megfontolásból – egyre többen jelölnek meg felsőfokú szakképzés keretein belül meghirdetett szakot a felvételi alkalmával első helyen.
Hozzátette: miközben a felsőoktatásban továbbtanulók száma csökken, a felsőfokú szakképzésre jelentkezők száma töretlenül nő. Mindez jelezheti, hogy bizonyos szakterületeken könnyebb elhelyezkednie egy felsőfokú szakképzésben végzett fiatalnak, mint egy diplomásnak, miközben továbbtanulási esélyeit sem veszíti el.
A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Manpower magyarországi munkatársai úgy látják: nem minden felsőfokú szakképzések ad olyan képesítést, amelyet valóban keresnek a munkaadók. – Annak, aki ezt a képzést választja, érdemes körültekintőnek lennie: az, hogy egy szak népszerű, nem feltétlenül jelenti, hogy versenyképes szakmát ad – mondja Szekeres Katalin, a Manpower Kft. HR-tanácsadója.
Vannak szakmák, amelyek esetében az OKJ-oklevél alapkövetelmény, ilyen például a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó, a társalombiztosítási ügyintéző, a bérszámfejtő, vagy a mérlegképes könyvelő. Aki nem rendelkezik a megbízható szaktudást igazoló papírral, el se menjen az állásinterjúra.
Ma már szinte minden felsőoktatási intézmény kínál programokat a felsőfokú szakképzésben.
A felsőfokú szakképzésben az oktatási tárca felmérései alapján következők a legnépszerűbb tanfolyamok: jogi asszisztens, idegenforgalmi szakmenedzser, ifjúságsegítő, csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó, banki szakügyintéző, pénzügyi szakügyintéző, intézményi kommunikátor, kereskedelmi, vendéglátó szakmenedzser, logisztikai műszaki menedzserasszisztens, számviteli szakügyintéző, műszaki informatikai, illetve menedzserasszisztens, reklámszervező szakmenedzser.

Figyelem! Ügyfélszolgálatunk december 23. és január 4. között zárva tart!

Miért válasszon minket?

Mert

 • Közel 40 éves szakmai múlttal rendelkezünk
 • Közép-Európa egyik legnagyobb magán-oktatási intézménye vagyunk
 • Számtalan szakmai kitüntetéssel ismerték el munkánkat
 • A munkáltatók keresik a nálunk végzett szakembereket
 • Évente közel 20 000 ember választ minket
 • Igényesen válogatott tanári kar
 • Rendkívül kedvező árakat kínálunk
 • Részletfizetési lehetőséget biztosítunk
 • ISO 9001:2000 minőségbiztosítási rendszert működtetünk
 • Rendelkezünk felnőttképzési akkreditációval
 • Tudjuk, hogy iskolánk jövője hallgatóink elégedettségén múlik