A Számalk Szakképzési Központ és a Meta-Don Bosco szakközépiskola OKJ képzései

Felnőttképzést folytató intézmény nyilvántartási száma:
E-000299/2014

 
      Szakképzési Központ:
061-883-3644
0630-565-1039
tanfolyam@szamalk.hu
Díjaink
 
 
 
 
 

Felnőttképzés – akár ingyen!

Olykor nagy a kavar a fejekben – tisztázzunk hát néhány dolgot!

Mi a különbség a felnőttképzés és a felnőttoktatás között?

A felnőttképzés a tankötelezettségen túli felnőtt emberek iskolarendszeren kívüli képzését jelenti. Ezek a képzések önköltségesek.
A felnőttképzés mellet beszélünk a felnőttoktatásról, mely államilag finanszírozott iskolarendszerű képzésben történik.

A felnőttképzés előnye, hogy nincsenek „töltelék tantárgyak”, így lényegesen gyorsabban tudunk szakmát szerezni.

A felnőttképzés hátránya, hogy fizetni kell érte.

A felnőttoktatás előnye a tandíjmentesség, mely lényegesen “olcsóbbá” teszi a képzést (bárki rész vehet benne akinek még nincs államilag finanszírozott OKJ-s végzettsége), és a diákigazolvány.

Hátránya, hogy nem minden szakma végezhető el felnőttoktatásban, valamint a hosszabb képzési idő.

Iskolánkban mind a felnőttképzés, mind a felnőttoktatás elérhető.

Felnőttképzési nyilvántartás

Az intézmények kizárólag akkor jogosultak felnőttképzési tevékenység és a felnőttképzési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatás nyújtására, ha a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásában szerepelnek.

Felnőttképzés – de miért is?

Sok évvel ezelőtt egy szakmával vagy egy érettségivel könnyedén elboldogulhattunk. A munkáltató nem követelt mindenhez szakképesítést, tanfolyamot – bár nem is volt mindenhez. Az embernek nem kellett azon aggódnia, hogy mit fog majd dolgozni. Ha bolti eladó szakmát kapott, akkor bolti eladó lett, ha hentesként végzett, hentes lett. Akár a nyugdíjig. Sok munkához a 8 elemi is elegendő volt kellő szorgalommal.

Aztán évekkel ezelőtt elkezdődött a dömping a főiskolákon és az egyetemeken. Óriási túlképzés, munkanélküli-gyártás. A ’90-es évek elején megjelentek az OKJ-s tanfolyamok, amik hamarosan virágukat kezdték élni. Az, aki nem jutott be főiskolára, aki nem is akart, aki csak egy biztos szakmát szeretett volna, aki felnőttként ismét tanulásra szánta magát, az örömmel vette az OKJ-s képzések létrejöttét.

Mi fán terem az OKJ?

Az OKJ egy mozaikszó, jelentése Országos Képzési Jegyzék. Ezt a listát 1993-ban hozták létre az állam által elfogadott szakképesítésekről. 1996-tól az ISCED-nek, azaz az oktatás egységes nemzetközi rendszerének alapján képzési szinteket is tartalmaz. 2011-ben összesen 426 OKJ-s tanfolyam áll rendelkezésre, aminek még rész- és ráépülő képzései is vannak.

OKJ tanfolyamok a munka világának szinte minden területére vannak: a masszőrtől az artistán át az egyházzenészig. A köztudatban sokat szereplő villanyszerelőtől és burkolótól az olyan extrémnek tűnő képzésekig, mint a magánnyomozó vagy a kaszkadőr.

Kik járhatnak OKJ-s képzésekre?

A különböző képzésekre más-más feltételekkel lehet jelentkezni. Van olyan, ahová elég a 8 általános, van, ahová érettségi kell, sőt diplomára épülő OKJ képzések is vannak. 18 éven aluliak és 18 éven felüliek is találhatnak maguknak megfelelő tanfolyamokat.

Ha a fő kritériumoknak megfeleltünk, bármelyik OKJ-s tanfolyamra jelentkezhetünk. Azt azonban fontos tudni, hogy vannak köztük ingyenesek és költségtérítésesek is.

Hogyan járhatok ingyenes OKJ-s tanfolyamra?

Sok első OKJ-s tanfolyam ingyenes nappali tagozaton 22 (23) éves korig, ha iskolai rendszerű szakképesítésként végezzük. Az iskolai rendszerű szakképzéseknél, akárcsak a középiskola vagy a felsőoktatási intézmény esetén, itt is fennáll a tanulói vagy hallgatói jogviszony. Diákként jár a családi pótlék, kaphatsz árvaságit és diákigazolványt is.

Ha már elmúltál 22, akkor sem kell aggódnod, több felnőttoktatással foglalkozó iskola indít esti vagy levelező tagozaton ilyen képzéseket, ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel. Ha munkanélküli vagy, a munkaügyi központ közvetítésével is járhatsz többnyire igen praktikus,piacképes tanfolyamokra.

Ha GYES-en vagy, akkor is szerezhetsz ingyen iskolai rendszerű szakképesítést. Ehhez az szükséges, hogy gyermeked legalább 1 éves legyen, amikor megkezded tanulmányaidat, a képzés időtartama heti 20 óránál ne legyen több, valamint nem szabad kereső tevékenységet folytatnod.

Vannak azonban olyan képzések, amikért fizetni kell. Ezek az iskolarendszeren kívüli képzések. Érdemes alaposan utánajárni, hogy az adott iskola milyen feltételekkel indítja a finanszírozott vagy a költségtérítéses tanfolyamokat.

Mire kell még figyelnem, ha felnőttképzésben szeretnék részt venni?

Nem elhanyagolható fontosságú az, hogy milyen iskolában kezdünk neki a tanulásnak. Nem egyforma minőségű oktatásban részesülhetünk a különböző intézményekben. Sokat nem érünk azzal, ha hónapokat vagy akár éveket áldozunk az életünkből arra, hogy ismét képezzük magunkat, a megszerzett papírunk pedig fabatkát sem ér.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen képzést választunk. Lehet, hogy nagyon szimpatikus nekünk a borász szakma, de nem tudunk vele mit kezdeni, ha a közelben nincs borászat. Persze, ez nem azt jelenti, hogy adjuk fel álmainkat, csak azt, hogy próbáljuk meg összeegyeztetni érdeklődésünket a munkaerőpiac igényeivel.

Mi az az FSZ?

Az FSZ, azaz a felsőfokú szakképzés is OKJ-s képzés. Az Országos Képzési Jegyzékben 55-ös számmal kezdődnek, feltételük egytől egyig érettségi. Ezeket felsőoktatási intézmények hirdetik meg, de sok esetben velük megállapodó középiskolákban is folyhatnak a felsőfokú szakképzések.

Ha az általunk választott FSZ képzés felsőoktatási intézményben indul, akkor úgy kell rá jelentkeznünk, mintha bármely főiskolai vagy egyetemi szakra tennénk. Ilyenkor február közepéig kell a felsőoktatási felvételi lapon vagy a felvi.hu-n bejelölnünk az általunk választott képzést. A középiskolák maguk döntik el, hogy milyen feltételekhez kötik a felvételt.

Kinek ajánlott?

A felsőfokú szakképzések sok szempontból praktikusak, így sok embernek ajánlhatóak. Vegyük példának azt a frissen érettségizettet, aki biztosan tudja, hogy nem akar diplomát szerezni, de az érettségivel sem szeretne megelégedni. Olyan hasznosítható szakképesítések közül válogathat többek között, mint a számviteli szakügyintéző, az általános rendszergazda vagy a nemzetközi szállítmányozási és logisztikai ügyintéző.

Az FSZ képzéseken ugyanúgy kreditpontokat kap a hallgató, mint más felsőoktatási szakokon. Ezzel lehetőséget kaphat arra, hogy azt beszámítassa az azonos szakterületen lévő alapszakokra.

Vannak, akik bizonytalanok azt illetően, hogy merjenek-e jelentkezni főiskolára vagy egyetemre. Nekik kiemelten ajánlott a felsőfokú szakképesítés választása, hiszen ide sokkal könnyebb bejutni, valamint a követelmények sem olyan szigorúak. Ha pedig időközben meggondolnák magukat, még kreditbeszámíttatással folytathatják az általuk elképzelt alapszakon a képzést.

Sokan az egyetemi vagy főiskolai tanulmányaik során döntenek úgy, hogy szeretnének egy praktikus, jól hasznosítható szakmát is kézhez kapni. Ők egyszerre végezhetnek FSZ képzést másik szakukkal.

Sok esetben pedig ilyen végzettség is elegendő a munkába álláshoz. Hiszen azt is számos alkalommal hallhatjuk, hogy valakit azért nem vesznek fel, mert túlképzett. Egy rendszergazdának például a legtöbb munkahelyen elegendő ez a 2 év alatt megszerzett tudás.

Milyen felnőttképzések vannak?

Tulajdonképpen az itt felsorolt, szervezett iskolarendszerben történő képzések nem fedik igazán a felnőttképzés fogalmát. Megemlíteni fontos volt őket, hiszen sokan nem ismerik kellően az egyetemek és főiskolák mellett létező tanulási lehetőségeket. Azt gondolják, hogy 23 éves kor után nincs lehetőségük ingyenesen tanulni, csak felsőoktatási intézményekben.

A felnőttképzés szoros értelemben a már nem tankötelezettek (jelenleg, akik elmúltak 18 évesek) számára, nem iskolai rendszerben szervezett képzés. Ezekbe szakmai, nyelvi és általános képzések tartozhatnak. Ilyen esetekben a tanfolyamokat biztosító intézményekkel nem áll fenn hallgatói vagy tanulói jogviszony, felnőttképzési szerződés által szabályozott a kapcsolatuk.

Mi az a felnőttképzési szerződés?

A felnőttképzést végző intézmény és a képzésben részt vevő felnőtt között létrejövő szerződés, ami részletesen lefekteti a képzéshez kapcsolódó fontos információkat, a különböző díjakat és kötelezettségeket mind a két fél részéről.

Ha a felnőttképzést a főnökünk akarja…

Mondhatni, jó helyzetben vagyunk, ha olyan cégnél tudunk dolgozni, ahol állandó – és a főnök által fizetett – felnőttképzésben vehetünk részt. Sok esetben azonban ezekkel mégsem jár nagy öröm. Hiszen a tanfolyamok unalmasak, haszontalannak tűnnek, és inkább a családunkkal töltenénk az időt.
De gondoljunk csak bele: mi lenne, ha ezeket mind nekünk kéne fizetni? Ha esetleg később máshol dolgozunk, jól tudjuk hasznosítani a tanfolyamokon szerzett tudást. Az ilyen továbbképzések emellett a legjobb lehetőségek arra, hogy kollégáinkkal szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki. A megszerzett ismeretekkel csak nélkülözhetetlenebb részei leszünk a vállalatnak.

Ha mi szeretnénk fejlődni, avagy a lifelong learning (LLL)

Mi is az a lifelong learning? Az élethosszig tartó tanulás vagy más néven egész életen át tartó tanulás angol neve. Ez arra utal, hogy egy szakma vagy diploma megszerzése után sem elégedünk meg teljesítményünkkel, egész életünkben képezzük magunkat, bővítjük ismereteinket. Ez persze nem azt jelenti, hogy a LLL elvét követő emberek 15 diplomával üldögélnek nyugdíjasként. Ez nemcsak a szervezett iskolai rendszerben történő tanulást (formális) jelenti, hanem a továbbképzéseken, konferenciákon valót (non-formális) és a hétköznapi boldogulásunk közben valót (informális) is.

Tehát ez alapján az is a LLL része, ha gyermekünk megtanítja az internet használatát, az is, ha elmegyünk egy nyelvtanfolyamra, de az is, ha szerzünk egy diplomát. Ez a hozzáállás azért fontos a mai világban, mert a munkaerőpiacon egyre inkább felfokozódnak az elvárások. Sokszor olyan érzésünk lehet egy-egy álláshirdetést olvasva, hogy egy emberrel szeretnék végeztetni másik három munkáját, vagy egy robotot szeretnének alkalmazni, amibe bele lehet táplálni 15 nyelv tudását, 5 diplomát és 3 jogosítványt.

A felnőttképzések három célja

Mint már fentebb írtuk, a felnőttképzéseket céljuk alapján három részre lehet bontani: általános, nyelvi és szakmai képzésekre. Az általános képzések az általános műveltség növelését célozzák meg. Ezek gyakran összemosódnak a szakmai képzésekkel, hiszen azoknak egy része is lehet. Például az önéletrajzírás általános műveltséget növel, ezzel elősegítve a társadalmi esélyegyenlőséget. Azonban szakmai képzés része is lehet, például munkavállalási tanácsadóknál. Általános képzés lehet továbbá egy kommunikációs tréning vagy prezentációs ismeretek nyújtó képzés is.

A szakmai célú képzések lehetnek OKJ tanfolyamok, de bármilyen továbbképzés, legyen az távoktatás vagy levelező oktatás. A nyelvi képzés is többféle módon valósulhat meg. Sok munkáltató elküldi egy tanfolyamra a munkatársait, de itt is lehetségesek a távoktatás különböző módozatai.

A felnőttképzés képzési formái

Az iskolai rendszerű képzésekről fentebb már hosszabban írtunk. A felnőttképzés szorosabb értelmezésén belül az iskolarendszeren kívüli, tanfolyamos, valamint a távoktatásos képzések tartoznak ide.

Tanfolyami rendszerű felnőttképzés

Igazán változatos árak, időráfordítás valamint minőség az, amire tanfolyamok esetén számítanunk kell. Ha mi választhatjuk ki, hogy mire szeretnénk menni, érdemes időt szánni rá, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb igényeinknek. Egy gyanúsan olcsó vagy nagyon rövid idő alatt nagy eredményt ígérő tanfolyamon nagyot bukhatunk.

Szerencsére számos fórum és weboldal található az interneten, ahol kellően tájékozódhatunk az egyes felnőttképzéssel foglalkozó intézményekről, és képzésekről. Érdeklődjünk ismerőseinknél, kérjük meg gyerekeinket, hogy segítsenek utánajárni, böngésszük az újságokat. Ne szégyelljük megkérdezni, hogy az oktató milyen végzettséggel, referenciákkal bír. Összefoglalva: alaposan nézzük meg, hogy mire költjük pénzünket, mire szánjuk – megfizethetetlen – időnket.

Távoktatás, levelező oktatás a felnőttképzésben

A felnőttképzésben a távoktatás a levelező oktatásról az e-learning, azaz az e-oktatás irányába kezd eltolódni. Az e-oktatás gyakorlatilag interneten keresztül való tanulás. Az ilyen képzések általában fizetősek, de előnyük, hogy nem kell eljárnunk otthonról, több időt tölthetünk a családunkkal. Hátránya azonban, hogy eléggé személytelen, így sokszor nem jön meg a kedvünk a tanuláshoz, és visszacsatolás hiányában nem is jár ugyanazzal az eredménnyel.

Ez a lehetőség idővel bővülni látszik, szóval ne lepődjünk meg, ha főnökünk egyszer csak bejelenti: nem kell elmennünk egy konferenciára, csak üljünk ebben és ebben az időpontban a számítógép elé, az előadást élőben azon keresztül is megnézhetjük. Így nincs utazási és étkezési költség, nincs elvesztegetett idő.

Levelező oktatás esetén heti 1  alkalommal vagy még ritkábban megyünk be az oktatási intézménybe. Ez leginkább az esti tagozathoz hasonlítható, ám itt jóval kevesebbet ülünk az iskolapadban, munka mellett bátran végezhető.

Ennek egy másik – kevésbé gyakori – formája, amikor (szinte) nem is kell bemennünk az intézménybe, onnan küldik ki nekünk a tananyagot. Azért, valljuk be, ez sem a legszemélyesebb tanulási lehetőség. Hiszen megkapjuk az anyagot, azt megtanuljuk, a feladatlapokat kitöltjük, visszaküldjük. Gyakorlatilag nincs is lehetőség találkozásra az oktatókkal.

Ha ennyi lehetőség van, akkor melyiket válasszam?

Ez viszont már személy- és helyzetfüggő. Mindannyian más igényekkel és lehetőségekkel rendelkezünk. Azt neked kell eldöntened, hogy mennyi pénzt és időt szánsz a tanulásra, csak te tudod, hogy mit szeretnél megtanulni, mit kell elsajátítanod. Kérj segítséget a döntésben, járj mindennek alaposan utána! Érdemes a számodra leginkább megfelelő képzést választanod, hiszen a karriered, az önbizalmad, a jövőd múlik rajta.

Sok sikert a tanuláshoz!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
 

Miért válasszon minket?

 • Közel 40 éves szakmai múlttal rendelkezünk
 • Közép-Európa egyik legnagyobb magán-oktatási intézménye vagyunk
 • Számtalan szakmai kitüntetéssel ismerték el munkánkat
 • A munkáltatók keresik a nálunk végzett szakembereket
 • Évente közel 20 000 ember választ minket
 • Igényesen válogatott tanári kar
 • Rendkívül kedvező árakat kínálunk
 • Részletfizetési lehetőséget biztosítunk
 • ISO 9001:2000 minőségbiztosítási rendszert működtetünk
 • Rendelkezünk felnőttképzési akkreditációval
 • Tudjuk, hogy iskolánk jövője hallgatóink elégedettségén múlik